21.02.2019

Vanhukset ja lapset voiton tuottamisen välineinä

Joona Räsänen kirjoitti Länsi-Uusimaassa (Lukijalta 18.2.2019) hyvän kirjoituksen yksityisten palveluntuottajien röyhkeän voitontavoittelun tuomista ongelmista. Kirjoituksessa nostettiin esille se, millainen ongelma niin hoivapalveluissa kuin varhaiskasvatuksessakin on henkilöstön alimitoitus. Lisäksi esille tuotiin valvonnan vaje. Liian vähäisen valvonnan vuoksi epäkohdat ovat voineet monissa yksiköissä kasautua ja täten on tullut mahdolliseksi myös suoranaiset huijaukset esimerkiksi henkilöstön määrän vääristelyn kautta.

Valvonnan lisääminen on nopea ja tärkeä toimi yritettäessä hillitä hoivapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ongelmia. Hoitajamitoituksen muuttaminen inhimillisemmäksi lainsäädännön toimin on ehdottomasti tarpeen. Lisäksi olisi mielestäni syytä nostaa aktiiviseen keskusteluun se, ovatko vanhusten hoiva- ja huolenpito, varhaiskasvatus, vammaispalvelut tai lastensuojelu niitä yhteiskuntamme peruspalveluita, joiden on tarpeen olla voittoa tuottavia toimia. Onko oikein, että heikoimpien perusturvalla tehdään rahaa? Eikö yhteiskuntamme tehtävä ole luoda turvaa ja ihmisoikeuksien mukaista huolenpitoa kaikille?

Perusopetuksen järjestäminen on säädetty laissa voittoa tuottamattomaksi. Vaikka voittoa ei saakaan tuottaa, toimii Suomessa silti useita yksityisiä perusopetuksen yksiköitä, joiden taustalla on yhdistys tai säätiö. Tämä järjestelmä on toiminut hyvin. Vastaavasti ikäihmisten palveluista vastaa monissa kaupungeissa voittoa tavoittelematon säätiö. Hollannissa Buurtzorg-niminen yritys on vienyt kotihoidon tuottamisen tasolle, johon mielestäni suomalaisten pitäisi pyrkiä. Tavoitteena on tuottaa mahdollisimman laadukasta kotihoitoa siten, että työntekijät voivat hyvin eivätkä ole kohtuuttomasti kuormitettuja. Koko yrityksen on tarkoitus tuottaa vain juuri sen verran, että kaikki kulut katetaan. Yritykseltä puuttuu kokonaan keskijohto, jolloin turhia kuluja ei synny ja yhteisöllinen toimintamalli toteutuu. Yle Uutisten tekemän jutun mukaan kaikki osapuolet, niin asiakkaat, työntekijät kuin yrityksen perustajakin ovat tyytyväisiä.

Mielestäni Suomessa olisi aika muuttaa lainsäädäntöä siten, että ikäihmisten hoiva, lastensuojelu, vammaispalvelut sekä varhaiskasvatus tuotettaisiin voittoa tavoittelematta. Täten käyttäjien maksama summa ohjautuisi maksimaalisesti laadukkaan palvelun tuottamiseen eikä lisäämään saldoa yhden ihmisen tai suuryrityksen pankkitilillä. Verorahat jäisivät Suomeen ja yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevat ihmiset saisivat ansaitsemaansa, laadukasta ja turvallista hoivaa ja huolenpitoa.

Jani Méling

Eduskuntavaaliehdokas (Vihr.)

Uusimaa

Jaa Sivu